Cukiernicze inspiracje na jesień 2023 – najlepsze jesienne wypieki

Sierpień to nie tylko coraz krótsze dni i chłodne wieczory, ale też uginające się od obfitości owoców drzewa i krzewy w sadach. Śliwki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny… To idealny moment, aby wykorzystać je w cukierni i zaplanować produkcję na jesień. Jakie słodkie produkty powinny znaleźć się w ofercie i witrynie cukierni od września? Oto lubiane przez konsumentów jesienne propozycje – nie tylko z owocami.

Jakie sezonowe owoce zamawiać do cukierni we wrześniu?

W Polsce stale, choć nie rewolucyjnie, rośnie spożycie owoców sezonowych. Potwierdzają to m.in. badania Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”.

Jakie gatunki były najpopularniejsze jesienią w minionych latach i będą poszukiwane przez konsumentów w najbliższych miesiącach? Pierwsze miejsce, co nie jest zaskoczeniem, zajmuje w badaniu z września 2022 roku jabłko. Do ich spożywania w tygodniu poprzedzającym przeprowadzanie ankiet przyznało się aż 83% osób. Kolejne pozycje należały do śliwki i gruszki.

W porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku wzrosło spożycie maliny (o 5%) oraz jeżyny (o 4%). Ten ostatni gatunek zaliczył największy awans w okresie wrzesień 2020–wrzesień 2022, bo aż o 24%. Jak wykorzystać tę wiedzę w cukierni? Stawiając na słodkie wypieki z sezonowymi owocami jako uzupełnienie klasycznej oferty np. z czekoladą.

Ciasto maślane z brzoskwiniami lub morelami

Smak jesieni kojarzący się z dzieciństwem? Zdecydowanie ciasto maślane z owocami – aksamitne w konsystencji i o wspaniałym smaku oraz aromacie. Można przygotować je klasycznie, a więc posypane sezonowymi, przełamującymi słodycz swoją kwaskowatością brzoskwiniami, morelami czy innymi jesiennymi skarbami sadów. Całość wystarczy zwieńczyć chrupiącą kruszonką.

Innym sposobem wykorzystania jest zastosowanie go jako idealnie wilgotnego spodu pod ciasta z kremem, owocami i galaretką. W obu przypadkach otrzymuje się tradycyjne, pyszne i lubiane przez konsumentów jesienne desery idealne na popołudniowe spotkania przy kawie czy herbacie. Aby zawsze uzyskać w produkcji powtarzalną jakość i cenioną przez klientów nutę masła, warto sięgnąć po mieszanki Credin na ciasto Nutka Maślana o specjalnie dobranej formule, a także CREDI ® Cake Butter Taste – o charakterystycznej strukturze ciasta ucieranego, także dodatekiem kruszonki bez dodatku cukru, która mimo braku sacharozy ma idealnie słodki smak.

Drożdżówki ze śliwkami lub jeżynami

Drugie śniadanie czy lunch w pracy, podstawowa przekąska uczniów i szybki posiłek pomiędzy zajęciami – drożdżówki to jedne z ulubionych słodkich wypieków Polek i Polaków. Jesienią w dobrej cukierni i piekarni, obok klasycznych wersji z serem czy makiem, powinny pojawić się sezonowe nowości z owocami. Dlaczego? Tego typu produkt jest stosunkowo tani, łatwiej się go też transportuje i przechowuje.

Jakie owoce wybrać we wrześniu, październiku czy listopadzie do tego typu słodkiego wypieku? To idealny moment na przystrojenie drożdżowych placków świeżymi lub mrożonymi śliwkami albo jeżynami, które idealnie wpisują się w trend spożywania lokalnych superfoods. Bazę stanowić może nasza mieszanka na niezwykle puszyste, łatwe w przygotowaniu i długo zachowujące świeżość ciasto Credi Drożdżowe Fresh. To produkt o czystej etykiecie i doskonale skomponowanym smaku, który spełni oczekiwania wymagających klientów.

Oferujemy też mieszankę Credi drożdżówka bez cukru dla osób poszukujących alternatywy dla sacharozy, które chcą podejmować zdrowsze decyzje konsumencie, np. w związku z koniecznością poprawy kondycji zdrowotnej lub przejścia na dietę bezcukrową.

Ciasto marchewkowe

Niepowtarzalny smak cynamonu większości konsumentów kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym. W okresie od września do końca listopada warto wprowadzić go do cukierni nie tylko pod postacią tradycyjnej szarlotki czy ciasta kruchego ze śliwkami. Polecamy również inne słodkości, np. lubiane przez konsumentów w różnym wieku ciasto marchewkowe.

To pulchne i wilgotne ciasto odznacza się miękiszem w charakterystycznym brązowym kolorze, a także aromatem przypraw korzennych i niepowtarzalnym smakiem dzięki dodatkowi marchwi. Można z niego przygotować takie wyroby jak proste ciasto posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem kremu i bakalii, ale też np. torty z kremem i dekoracją z karmelu. To najlepszy wybór na chłodne, dżdżyste jesienne wieczory.

W produkcji cukierniczej sprawdzi się nasza mieszanka gwarantująca zawsze powtarzalną wysoką jakość produktu. Produkty cukiernicze z jej użyciem nie tylko osłodzą klientom czas i poprawią im nastrój, ale też będą królować jako doskonały dodatek do popołudniowych spotkań.

Miodownik

Kolejna nasza propozycja to punkt obowiązkowy wszystkich jesienno-zimowych inspiracji cukierniczych. Wbrew pozorom to pozycja doskonała nie tylko na okres Bożego Narodzenia. Klienci cukierni chętnie kupują aromatyczne ciasto miodowe o tradycyjnym smaku, gdy tylko temperatury na zewnątrz zaczynają spadać. Warto umieścić koncepty cukiernicze z jego wykorzystaniem w witrynie już we wrześniu, aby zapraszały do zakupu miłośników klasycznych smaków. Sprawdzi się jako deser na co dzień, ale też od święta, np. podczas imienin czy innego typu rodzinnych spotkań.

Ciasto to tradycyjnie jest czasochłonne w przygotowaniu. Mamy rozwiązanie, dzięki któremu proces produkcji ulegnie znacznemu skróceniu. Warto postawić na ciasto Credi Miodownik, czyli mieszankę ciasta kruchego z dodatkiem naturalnego miodu instant oraz aromatu miodowego. Gwarantuje ono subtelną słodycz, delikatną kruchość i miodową barwę ciasta, a także to, że będzie smakować wielbicielom łakoci w różnym wieku.

Źródła:

http://www.wczorajnatalerzu.pl/ (zakładka “Owoce”)

https://www.ppr.pl/wiadomosci/najpopularniejsze-warzywa-i-owoce-wrzesnia

Przeczytaj także: