Prebiotyki w pieczywie

Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej spożywanych pokarmów, konsumenci coraz częściej wybierają produkty, które w naturalny sposób będą same w sobie suplementacją codziennej diety.

Trend zdrowej żywności ma dzisiaj bardzo szeroki wymiar. Obecnie między smakiem a wartościami odżywczymi stawia się znak równości, co oznacza, że zarówno jedna, jak i druga cecha są tak samo istotne dla konsumentów. Jest to wyzwanie dla całej branży spożywczej, które zmusza do kreatywności i stałego poszukiwania nowych, ale jednocześnie opartych na naturalnych składnikach rozwiązań.

Trend: Prebiotyki

Nie od dzisiaj znane jest nam wszystkim powiedzenie, że zdrowe jelita to zdrowe ciało. To w jelitach wiele chorób ma swój początek. Dlatego też, spożywanie prebiotyków jest tak ważne, zwłaszcza w okresach, kiedy chcemy szczególnie zadbać o naszą odporność i zdrowie naszych bliskich.

Prebiotyki to substancje stymulujące przyrost bakterii probiotycznych, które powodują zwiększenie namnażania się dobrej flory bakteryjnej, czyli probiotyków. Występują one m.in. w cebuli, cykorii, bananach, ziemniakach, szparagach, a ich regularne spożycie może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanów zapalnych, zaparć i zmian nowotworowych w przewodzie pokarmowym. Z tego powodu, prebiotyki znane od wielu lat stale zyskują na popularności i są chętnie włączane do codziennej diety.

W 2019 roku wielkość rynku prebiotyków w Europie szacowało się na ponad 250 mln USD, a przemysł spodziewa się kolejnych wzrostów*. Biorąc pod uwagę nieustanne zainteresowanie konsumentów produktami bogatymi w prebiotyki, jesteśmy przekonani, że to realna potrzeba, która wkrótce znacząco wpłynie na sektor spożywczy.

CREDI PREBIOTIC: innowacja na rynku piekarniczym

W Credin Polska od lat eksplorujemy nowe kierunki, analizujemy trendy i przełamujemy stereotypy. W tym roku na rynek piekarniczy wprowadzamy zupełną innowację – CREDI PREBIOTIC. Pieczywo pszenne i mieszane z prebiotyczną inuliną pozyskiwaną z korzenia cykorii. Pieczywo prebiotyczne to idealna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, będąca podstawą zbilansowanych posiłków. Zawartość inuliny w produkcie została potwierdzona badaniami przeprowadzonymi metodą AOAC 997.08 w akredytowanym laboratorium Eurofins Polska Sp. z o.o. Pieczywo stanowi również źródło błonnika i białka. Mieszanka CREDI PREBIOTIC pozwala na przygotowanie rozmaitych form: chleba, bułek, rogali czy półbagietek.

Satysfakcja konsumentów i reagowanie na ich potrzeby ma dla nas ogromne znaczenie podczas tworzenia nowych rozwiązań i produktów. Włączenie do codziennej diety oferty z linii CREDI PREBIOTIC, to nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również pełnowartościowe produkty wspierające odporność każdego dnia.

Kilka ostatnich miesięcy pokazało nam, że powinniśmy dbać o nasz układ immunologiczny nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również przez pozostałe miesiące w roku. Stosowanie odpowiedniej, zrównoważonej diety pomaga w zoptymalizowaniu pracy układu odpornościowego, a systematyczne spożywanie prebiotyków może przyczynić się do tworzenia tarczy ochronnej przed czynnikami chorobotwórczymi.

*https://www.graphicalresearch.com/industry-insights/1309/europe-prebiotics-market

Przeczytaj także: